De (top)hypotheekportefeuille van de Rabobank

Posted: December 16, 2011 by BubbleEconomie in Bubble economie, Economie, Finance, Geschiedenis, Vastgoedbubble
Tags: , , , ,

Financieel Nederland reageerde geschokt op de afwaardering van de Rabobank door S&P en Fitch. De Rabobank zelf zegt dat er weinig aan de hand is en dat het bedrijf nog kerngezond is, maar ook de Rabobank, Nederlands veiligste bank heeft enkele zwakke plekken.

De inmiddels overleden ex topman Bert Heemskerk heeft ervoor gezorgd dat de hypotheekportefeuille van de Rabobank in de periode 2002 – 2009 sterk in marktaandeel is gegroeid tot 30%. De in 2001 aangetreden topman zag de Rabobank in marktaandeel zakken van 26% naar 21% en heeft daar een halt toe geroepen.

In de periode 2000 – 2007 zijn de huizenprijzen enorm gestegen, net zoals de hypotheekportefeuille van de Rabobank. De Rabobank heeft veel tophypotheken in haar portefeuille. De Rabobank zal volgens van Heemskerk niets voelen van waardedalingen van 5 – 10%. Bij verdere dalingen zal de bank dit gaan voelen doordat de waarde van het vastgoed onder het hypotheekbedrag ligt (onderwater).

Volgens schattingen van research bureau Dynamic Credit zullen vooral bestaande hypotheken van 2005 – 2007 kwetsbaar voor de crisis zijn en in betalingsproblemen komen. Overigens werkt de Rabobank niet met tussenpersonen en zijn ze wel selectief geweest in de hypotheken die men aanging. Dit gebeurde namelijk alleen maar via de eigen coöperatieve banken.

Advertisements
Comments
  1. Ik ben benieuwd, in 2011 zijn de huizenprijzen met iets van 10% gedaald… Dat zou betekenen dat de Rabobank voor de betreffende hypotheken nu in de problemen zal komen.

  2. De banken zullen dit natuurlijk niet naar buiten brengen en zo goed als mogelijk verbergen in de boeken. Creatief zijn met cijfertjes 😉 Ik gebruik alleen maar de woorden die de Rabo zelf naar buiten heeft gebracht, tjah!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s