De huizenmarktbubbel in Nederland – overwaardering van 30%

Posted: March 29, 2012 by BubbleEconomie in Bubble economie, Economie, Eurocrisis, Finance, Kredietcrisis, Politiek, Vastgoedbubble
Tags: , , , , , , , , ,

Is er in Nederland sprake van een huizenmarkt bubbel? De meeste Nederlanders weten niet eens wat een bubbel is, laat staan dat ze er bij stilstaan dat ze een huis op de top van de bubbel gekocht hebben. De huizenmarkt is een economische markt vanwege de achterliggende hypotheken, en laat economie nou net iets zijn wat de gemiddelde Nederlander niet interesseert. Ooit heb ik eens gelezen dat slechts 5% van de Nederlanders verstand heeft van economische zaken. Natuurlijk ziet men wel dat huizenprijzen hard zijn gestegen sinds de jaren 90, maar het is toch de normale gang van zaken dat een koophuis in waarde stijgt? Dat is namelijk het verhaal waarin de gemiddelde Nederlander gelooft.

Wie een goed beeld van de Nederlandse huizenmarkt wil hebben raad ik aan het rapport ‘Wie zijn huis op zand bouwt‘ te lezen (pdf). De onderstaande grafiek geeft aan dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in 2006 al aangaf dat de huizenprijzen in Nederland 30% zijn overgewaardeerd. Met andere woorden 30% lucht in de huizenprijzen. Nederland schaart zich daarmee in het rijtje van Ierland en Groot Brittannië. Beide landen met een behoorlijke vastgoedbubbel en beide landen met behoorlijke prijsdalingen tijdens de kredietcrisis. Mijn inziens is er in Nederland precies hetzelfde aan de hand als in deze landen, alleen reageert de markt hier flink vertraagt en zijn de prijsdalingen geleidelijker.

De omvang van de Nederlandse hypotheekmarkt is enorm. De hypothekenmarkt is namelijk net zo groot als het bruto binnenlands product (BBP) van Nederland. En een hypotheek is niets anders dan een uitstaande schuld bij de bank. In dat opzicht is het een wonder dat Nederland nog steeds haar triple-A status heeft behouden.

Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s