De Case Shiller index en de huizenmarktbubbel in de VS

Posted: May 11, 2012 by BubbleEconomie in Bubble economie, Geschiedenis, Kredietcrisis, Vastgoedbubble
Tags: , , , ,

De Standard & Poors Case Shiller index is een beroemde vastgoedindex in de Verenigde Staten. De index opgericht door het drietal: Carl Case, Robert Shiller en Alan Weiss meet de huizenprijzen en huizenverkopen in de Verenigde Staten sinds 1890.

Er zijn een aantal verschillende indexen bedacht voor het analyseren van de huizenmarkt. De belangrijkste hiervan is de S&P/Case–Shiller U.S. National Home Price Index. Deze index meet de nationale eengezins huizenverkopen in de VS waarbij het jaar 2000 als de standaardwaarde 100 geldt.

Daarnaast zijn er meerdere stedelijke indexen zoals de Composite 10 index voor de 10 grootse metropool regio’s in de VS. Dit zijn: Boston, Chicago, Denver, Las Vegas, Los Angeles, Zuid-Florida, New York, San Diego, San Francisco en Washington en de  Composite 20 index welke de huizenverkopen in de 20 grootste metropool regio’s in de VS analyseert.

De index heeft volgens Macromarkets.com een lichtelijk negatieve correlatie met de obligatiemarkt en aandelenmarkt maar heeft daarentegen een positieve correlatie met grondstoffen en vastgoed investerings fondsen (REIT’s).

Voor 2007 was er sprake van een duidelijke bubbelvorming welke goed te zien is in de grafiek van de nationale Case Shiller index hieronder. Deze bubbel is begonnen in de midden jaren 90 en crashte na de val van Lehman Brothers in 2007. Het momtent wat ook wel bekend staat als het begin van de kredietcrisis.

Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s