Het verdienmodel van kredietbeoordelaars

Posted: May 11, 2012 by BubbleEconomie in Aandelen, Beleggen, Bubble economie, Economie, Eurocrisis, Kredietcrisis, Politiek
Tags: , , ,

Kredietbeoordelaars zijn bedrijven die de kredietwaardigheid van financiële producten zoals aandelen, bedrijfsobligaties en staatsobligaties beoordelen. Een triple A rating zoals Nederland die heeft is hierbij de best mogelijke rating. Een BBB en een C rating kan worden bestempeld als junk (rommel). De rente op dergelijke junk bonds is hoog vanwege het hoge kredietuitval’s risico. De 3 bekendste kredietbeoordelaars zijn Fitch Ratings, Standard & Poor’s en Moody’s. De laatste jaren is er veel kritiek op de kredietbeoordelaars vanuit verschillende gronden.

Het verdienmodel van kredietbeoordelaars is misschien wel het grootste probleem. Zei worden namelijk betaald door de klanten (bedrijven) die ze beoordelen. Hierdoor hebben ze de schijn tegen niet geheel onafhankelijk te zijn. Onlangs werd dit oordeel bevestigd door een ex werknemer van een grote kredietbeoordelaar (Moody’s). Hij zei in een interview letterlijk dat de rating agencies corrupt tot op het bot zijn en de best betalende bedrijven de beste ratings geven.

Een ander punt van kritiek zijn de grote fouten die de rating agencies gemaakt hebben tijdens de kredietcrisis. De bekende Amerikaanse suprime hypotheken kregen bijvoorbeeld een triple A beoordeling tot het moment dat de boel instortte, en ook IJsland was tot het moment van instorten de best mogelijke belegging.

De ratingbureaus hebben veel macht in de financiële wereld. Omdat fonds managers beleggingen altijd dienen te onderbouwen met beoordelingen van dergelijke ratingbureaus hebben de beoordelingen directe invloed op de beurskoersen van beoordeelde bedrijven. De ratingbureaus zeggen overigens dat gegeven adviezen niet opgevolgd hoeven te worden en dat de adviezen slechts meningen zijn en dus niet bindend zijn. Het grote voordeel van een goede rating voor een onderneming is het makkelijker lenen van geld bij banken tegen een lagere rente.

Vanuit Europa is de kritiek op dit moment het heftigste doordat vooral Zuid Europese landen een verlaging van de kredietwaardigheid krijgen voorgeschoteld. In navolging van China (Dagong Global Credit Rating) denkt de Europese Commissie er dan ook over een Europese kredietbeoordelaar in het leven te roepen. Overigens wordt ook de Nederlandse triple-A status bedreigt met een kredietverlaging na het vallen van het kabinet Rutte.

Naast een Europese kredietbeoordelaar zijn er ook vanuit particuliere beleggingskringen initiatieven ontstaan voor een transparantere kredietbeoordeling. WikiRating is een voorbeeld van een dergelijke initiatief. Op deze site kunnen beleggers onafhankelijke kredietbeoordelingen plaatsen van financiële producten zoals aandelen, bedrijfsobligaties en staatsobligaties.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s