Oorzaken van een dalende goudkoers in een neergaande economie

Posted: May 22, 2012 by BubbleEconomie in Beleggen, Bubble economie, Eurocrisis, Geschiedenis, Goud, Grondstoffen, Kredietcrisis
Tags: , , , , , , , , , ,

Na tijden van speculatieve stijging van de goudprijs tot een recordhoogte van $2000,- per ounce is er de laatste 3 maanden sprake van een zeer volatiele goudkoers met als hoogtepunt een daling van 4% binnen een week tijd. Oorzaken zijn een sterke dollar ten opzichte van de Euro, een dalende olieprijs, afnemende inflatieangst en verliesneming van beleggers op aandelen.

Oorzaken van een dalende goudprijs
Het eerst punt is vrij duidelijk want hoe sterker de dollar staat ten opzichte van de Euro, des te minder Europese interesse in goud als belegging vanwege de hogere prijs die betaald dient te worden. Afnemende inflatieangst in de Verenigde Staten en een sterker wordende Dollar ten opzichte van de Euro zijn de belangrijkste oorzaken van een dalende goudkoers. Goud is als ware een ‘hedge’ tegen inflatie. Bij toenemende onrust in Europa en een geldverruiming van de Fed in de Verenigde Staten is de verwachting dat de goudprijs weer kan toppen richting $2000,-.

Een sterker dollar en een lagere goudkoers

Goud en dollar buy sell signals

Keerpunt in de goudkoers volgens technische analisten
Op korte termijn is te zien dat de toppen van de goudkoers lager komen te liggen en de dalen steeds dieper. Een ‘bearish’ trend zoals technische analisten dit ook wel noemen. Nico Bakker spreekt op IEX.nl van een omkeerpunt in de goudkoers en stelt dat goud zijn beste tijd heeft gehad.

Grafiek IEX over het keerpunt in de goudkoers 

Goudprijs IEX Nico Bakker

Door deze daling is de goudkoers zowel onder het 30 als 200 daags gemiddelde beland. Tevens is de lijn van het 30-daags gemiddelde gezakt tot onder het niveau van het 200-daags gemiddelde. Beide signalen zijn voor technische analisten een indicatie dat de goudprijs nog verder zal dalen.

Mede door de analyse van deze analisten zal de koers van goud verder dalen. Deze analisten hebben namelijk een behoorlijke invloed in de beleggingswereld en zeker in de goudmarkt. Andere beleggers zeggen dat vanuit  historisch oogpunt de goudkoers altijd daalt in de maanden juni en juli en juist deze daling is een geschikt instapmoment voor beleggers in goud.

Speculanten en grote partijen beïnvloeden de goudkoers
Op woensdag 29 februari daalde de goudkoers in korte tijd met maar liefst 3,5% zonder verklaarbare reden. Sommige beurskenners zeggen dat de oorzaak van deze daling een interventie van centrale banken was om de goudkoers geleidelijker te laten stijgen. Opvallend is in ieder geval de hevige fluctuatie van de goudprijs het afgelopen jaar.

Grafiek daling goudkoers op 29 februari 2012 

Goudkoers februari 2012

Goudprijs daalt doordat beleggers verliezen nemen op aandelen
Een verklaring die enkele maanden geleden werd gegeven voor het dalen van de goudkoers is als volgt. Beleggers in aandelen hebben het moeilijk en maken veelvuldig verliezen op beleggingen. Deze verliezen moeten ze verantwoorden bij schuldeisers zoals banken of handelshuizen. De schuldeisers eisen een onderpand voor de slechte beleggingsresultaten. Door de goudreserves, waar de beleggers winst op maken te verkopen komen de beleggers weer in de plus bij de handelshuizen en banken.

 Goud fundamenteel een goede belegging
Fundamenteel en op de lange termijn is goud nog een ´bullish´ markt. Niet voor niets worden goudreserves van overheden opgeschroefd zoals in China en India, momenteel de grootste kopers van fysiek goud. Andere fundamentele  ontwikkelingen die meespelen zijn de grote overheidsschulden in Europa, Japan en de VS en het ingrijpen van centrale banken in het monetaire systeem waardoor de angst voor inflatie onder beleggers groot is.

Grafiek overheden en goudreseves 

Goudreserves overheden

Goudmijnen momenteel erg risicovol maar spotgoedkoop
Goudmijnen vormen een alternatieve goudbelegging en zijn momenteel historisch laag gewaardeerd door recente koersdalingen Een belegging in goudmijnen is risicovol doordat de belegging zwaar afhankelijk is van toekomstige opbrengsten die immers nog niet bekend zijn. Goudmijnen zijn erg in prijs gedaald de laatste maanden en veel beleggers stappen uit om verdere verliezen te beperken. Anderen zeggen dat dit het juiste instapmoment is vanwege historisch lage waarderingen.

De goudprijs in vergelijking met andere grondstoffen
De koersen van andere grondstoffen zoals olie en zilver zijn ook in waarde gedaald maar niet zo hevig als de goudkoers. De verklaring dat wanneer de dollar in waarde stijgt goud waarde verliest gaat hier niet op. De koersen van andere grondstoffen zijn immer minder hard gedaald de afgelopen tijd.

Op lange termijn is een opvallende beweging te signaleren in de grondstoffen markt. De grafieken hieronder geven aan dat behalve de goudkoers ook de koersen van zilver, palladium, platium, olie en uranium sinds de dubbele crisis (Dot-Com en kredietcrisis) in prijs zijn gestegen. Op Wikipedia is hierover een mooi artikel geschreven met als titel ‘2000’s commodities boom’

Grafiek speculatieve stijging goudkoers

Goudkoers 1975 2012

Grafiek zilverkoers 1985 – 2012 

Zilverkoers 1985 - 2012

Grafiek Palladiumkoers 1992 – 2012 

Palladiumkoers 1992 - 2012

Grafiek Platiumkoers 1992 – 2012 

Platiumkoers 1992 - 2012

Grafiek koperkoers 1986 – 2011 

koper_Price_History_USD 1986 - 2011

Grafiek Uraniumkoers 1980 – 2011   

Monthly Uranium prijs

Grafiek oliekoers 1987 – 2012 

Brent_Spot_monthly olie koers

Conclusie: Angst regeert maar fundamenteel inzicht bekeert
De conclusie die uit dit artikel getrokken kan worden is dat de angst momenteel behoorlijk toeslaat bij goudbeleggers. De angst voor een eventuele bubbel is groot en goudbeleggers worden voorzichtig. Ondanks deze angst blijft goud fundamenteel een goede belegging. Bij verdere monetaire maatregelen in de VS en verdere onrust in Europa zal de goudprijs weer stijgen richting 2000 dollar per ounce.

Andere grondstoffen zijn net als goud behoorlijk in prijs gestegen sinds de kredietcrisis en de Dot- Com-Bubble. De hoofdoorzaak hiervan is dat grondstoffen onder beleggers worden gezien als veilige haven in economisch slechtere tijden. Daarnaast is de vraag naar grondstoffen groot door toegenomen vraag vanuit groeimarkten in Azië. Hierbij dient wel gezegd te worden dat de olieprijs is gestegen door politieke en maatschappelijke onrust in het Midden-Oosten.

Gold direct buy gold now!


 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s