ESM krijgt capaciteit van 2000 miljard euro en AAA rating

Posted: October 10, 2012 by BubbleEconomie in Beleggen, Eurocrisis, Finance, Kredietcrisis, Politiek
Tags: , , , ,

Een belangrijke financieel-economische zaak in Europa is de oprichting van het stabiliteitsfonds, de ESM (European Stability Mechanism) . Welke volgens de laatste nieuwsberichten een capaciteit gaat krijgen van 2000 miljard Euro en een AAA rating van Moody’s en Fitch.

Experts denken dat Spanje als eerste een graai uit het ‘potje’ van de ESM gaat doen, vanwege aanhoudende problemen onder grote Spaanse banken, die te maken hebben met grote afschrijvingen op de vastgoedportefeuilles. Om deze banken te redden heeft Spanje in de loop der tijd geld nodig uit het ESM. Overigens ontkent Spanje tot op heden bezig te zijn met een aanvraag voor steun van het ESM.

Na de hulpaanvragen van kleinere landen is Europa bang dat nu de grotere landen als Spanje en Italië noodgeld nodig hebben. Vanwege de enorme omvang van de economieën van deze Zuid-Europese landen wordt de capaciteit van het ESM tot viermaal toe verhoogd in vergelijking met zijn voorloper, de EFSF.

De ESM heeft van kredietbeoordelaars Moody’s en Fitch de best mogelijke rating gekregen. Toch kan het zomaar zijn als individuele dragende landen als Nederland en Duitsland in de problemen komen, de ESM ook te maken krijgt met een afwaardering. De ESM zal in dit opzicht de nieuwe speelbal worden van de kredietbeoordelaars en speculanten.

Volgens tegenstanders die zich direct na de plannen van het ESM aandienden is de ESM een gevaarlijk machtsmiddel. In het onderstaande YouTube filmpje wordt uitgelegd waarom de ESM zoveel macht gaat krijgen. Vanwege de relevantie van dit onderwerp vraag ik naar uw mening door het invullen van deze poll. Staat uw antwoord er niet bij, schrijf dan een reactie in het reactieveld.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s