De crash der crashes (zwarte maandag 1987)

Posted: October 21, 2012 by BubbleEconomie in Aandelen, Beleggen, Crash, Geschiedenis
Tags: , , , , ,

Op de dag die ook wel bekend staat als zwarte maandag 1987 ging in een zeer kort tijdsbestek maar liefst 25% van de beurskoers verloren op Dow Jones Industrial Average. De oorzaak van deze ‘crash’ heeft meerder gronden, maar de als voornaamste oorzaak wordt gewezen op de snelle computerhandel. Zwarte maandag 1987 staat ook wel bekend als de eerste ‘flash crash’ in de geschiedenis van de aandelenbeurs. Enkel de grote crash in de jaren 30 van de vorige eeuw zorgde voor grotere verliezen.

Hebben we geleerd van deze computerhandel-crash? Het antwoord daarop  is nee.  In mei 2010 was er een soortgelijke ‘mini crash’ en zakten de beurskoersen in een korte tijd (20 minuten) met ongeveer 10% in elkaar.

De crash van 1987 volgde op een 5 jaar durende opgaande ‘stierenmarkt’ waarin de beurswaarde verdrievoudigde. Door speculatie over belastingmaatregelen en een oplopende rente knalden de beurskoersen, versterkt door de opkomende computerhandel omlaag met een kwart van de voormalige beurswaarde. Andere beursen zoals die van London zakten met ongeveer 10% en de Japanse beurs verloor ongeveer 3% van haar waarde. Toch was er geen fundamentele reden voor zulke grote koersdalingen, en wordt gesteld dat computerhandel een groot aandeel in de crash had.

Wanneer beurskoersen op een dag meer dan 10% zakken worden er maatregelen getroffen, en de handel stilgelegd. Deze maatregel wordt getroffen om te voorkomen dat de automatische en snelle computerhandel voor een overdreven verkoopreactie zorgt.

Aandelenmarkt crash-1987

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s