Goud zoeken in het Thüringer Wald – Duitsland – Oost-Duitsland – Deel 1

Posted: October 2, 2013 by BubbleEconomie in Beleggen, Goud, Grondstoffen, Zilver
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Elegant Estate real estate wordpress theme advertisement

Elegant Estate goud - template - site - bubbel economie blog WordPress

Sinds een half jaar ben ik voor de verbouwing van een vakantiehuis geregeld in Thüringen. Thüringen bevat een aantal leuke steden als Erfurt, Weimar en Jena maar ook een erg groot berg en bosgebied (het Thüringer Wald). Dit gebied loopt van Eisenach in het westen ongeveer 120 kilometer zuid-oostelijk richting Tsjechië. In het prachtige landschap van Thüringen ben ik veel wezen mountainbiken en daarnaast heb ik er veel wandelkaarten en andere geologische kaarten bestudeerd. Thüringen bestaat net als de Ardennen voornamelijk uit leisteen rotsen en veel heuvels en bossen met enkele riviertjes zoals de Oelze, Masser, Schwarza (foto) en Saale. Niet alleen in de kleine riviertjes is goud te vinden. Ook een grotere rivier als de Saale bevat sporen met goud. Het goud in de Saale komt van de kleinere bergriviertjes die uitmonden in de grotere rivier. Deze rivier is over het algemeen iets breder. In de bochten waar deze rivier zachter gaat stromen (minder bergen), en de rivier breed en opdiep aan het worden is kun je het goud vinden. Goud is namelijk zwaar en zakt hier naar de bodem. Het prachtig karakteristiek gerenoveerde vakantiehuis is voor de zomer van 2015 te boeken door een mail te sturen naar: VirtualVastgoed@gmail.com. Dit huisje is op 6 kilometer afstand van de rivier waar in 2004 het grootste goudstuk van Duitsland is gevonden (+10 gram!)

Vakantiehuis goudzoekregio Duitsland nu te boeken!

Schwarza gold goud zoeken

5 - Banner Duitsland vakwerkboerderij - toren - kasteel bijzondere overnachtingen met vlag 2

Mijn aandacht werd getrokken door de benamingen van een aantal bergen zoals: Goldberg, Silberberg, en de plaats Goldisthal. Al deze plaatsen zijn op minder dan 10km gelegen van het huisje. Volgens Duitse bronnen is zo goed als elk riviertje in dit gebied goudvoerend. Vooral in de rivier de Schwarza is vroeger veel naar goud gezocht. Op verschillende plekken langs de rivier zie je nog overblijfselen van deze vroegere goudkoorts. De goudkoorts was voorbij tegen de tijd dat de grote goudvoorraden in Alaska (VS) en met name Australië werden ontdekt. De goudvoorraad van Thüringen is vergelijkbaar met die van Zuid-Afrika. Alleen gaat men in Zuid-Afrika een stuk ruwer te werk en is de natuur in ondergeschikt belang. Onderstaande landkaart van boulevardmagazine Bild beeld perfect uit waar in Duitsland goud te vinden is. Daarnaast staan er op de kaart enkele ‘verloren’ nazi-goudschatten. Voor enkele bijzondere huisjes in de goudzoekregio’s van Duitsland klik op het plaatje hierboven.

UPDATE: GOLDVORKOMMEN THÜRINGEN ENTDECKT  – 02-04-14

Op dit moment ben ik een weekje in Duitsland (Thüringen) om het vakantiehuisje op te knappen. Daar luisteren we Duitse radio (Antenne Thüringen). Op het nieuws een bericht over de ontdekking van een goudvoorraad in Sommerda (Thüringen). Het was eerst de bedoeling om het gebied te gebruiken voor recreatiedoeleinden. Na het vinden van goud worden de plannen omgegooid en zal er verder worden gezocht naar goud.

Image

Tegenwoordig is het goudzoeken meer een toeristisch iets geworden. Op verschillende plaatsen in de rivier worden cursussen goudwassen gegeven en ook is er een waar goudmuseum in Theuern (met erg goede uitleg). Vanuit dit museum kun je weer een leuke wandelroute volgen (het goudpad). Het goudpad voert tevens langs enkele plaatsen waar vroeger veel bergbouw was. Enkele van deze dorpen met bergbouw zijn Schmiedefeld en Reichsmansdorf. Een veelbelopen wandelroute in het Thüringer Wald is de ‘Rennsteig’. Deze middeleeuwse wandelroute gaat van het meest westelijke punt van de bergketen 170 km westwaarts richting het meest oostelijke punt. Onderweg ziet men vergezichten, rivieren, historische steden, bossen, rendieren, vossen en misschien zelfs goud :0

Image

De grootste goudfonds ooit gedaan in Thüringen en in Duitsland is 10,2 gram. Een 64 jarige man heeft in mei 2004 nog een gouden nugget gevonden van 9,64 gram in de Schwarza bij Kätzhutte. Beide fondsen zijn dus gedaan in het gebied waar ook ons huisje staat. Bij het lezen van deze informatie kreeg ik echt een avontuurlijke kriebel en ben ik direct op zoek gegaan naar materiaal voor het zoeken naar goud. Ook stroomt er achter ons huisje in de tuin een beekje dat uit de heuvels komt. Volgens de man van het goudmuseum bevatten zelf deze beekjes goudkorrels. Hij weet dit overigens uit eigen ervaring. Hij zei er daarnaast bij dat hij 50 uur moest pannen voor een gram aan goudkorrels. Mij gaat het overigens meer om het avontuur en de kick van het zoeken en vinden. Het huisje is beschikbaar voor de verhuur in de lente/zomer van 2014.

Hieronder nog een kaart zodat jullie een beter beeld hebben van de regio. Graag wissel ik met jullie informatie en tips uit over het zoeken naar goud in het oosten van Duitsland. Daarnaast ben ik van plan te gaan zoeken naar goud in de Oelze, de Masser, en in de Schwarza. Alle drie de wateren zijn op fietsafstand en lijken me erg geschikt voor het zoeken naar goud met een pannetje en een sluice box. In de eerste zoektochten zijn al verschillende stenen gevonden met een soort van goud erin. De kans is groot dat dit Pyriet is (foolmansgold). Een soort nepgoud met een iets andere kleur dan echt goud. Toch duidt pyriet wel op de aanwezigheid van goud. Vaak zijn dergelijke materialen dicht bij elkaar te vinden.

Image

In het gebied zijn erg veel leistenen te vinden. Tussen deze grote brokken met leisteen kun je veel bergkristallen vinden. Deze bergkristallen hebben weer een soort van gouden aders. Waarschijnlijk zal het wel geen echt goud zijn maar de stenen zien er wel erg mooi uit en zijn daarnaast makkelijk te vinden. Ook op deze plek ga ik binnenkort zoeken met een metaaldetector. Dit verhaal over het zoeken naar goud in Duitsland zal nog vervolgd worden. In deel 2 hoop ik echt goud uit Duitsland aan jullie te kunnen presenteren.

Image

Hieronder nog enkele foto’s van het vakantiehuis met de prachtig bergtuin met riviertje. Thüringen is nog vrij onontdekt en heeft een prachtige rijke natuur. Voor een ieder de moeite waard om eens te bezoeken. Op de foto’s zie je het riviertje in tuin, de grotten van Saalfeld, de goudvoerende rivieren, het vakantiehuisje en een quartz steen met waarschijnlijk pyriet. Voor meer informatie kunt u bellen of mailen over dit interessante onderwerp.

Vakantiehuis Duitsland goudzoeken Thüringen

Rivieren met goud Duitsland Thüringen

Grotten en goud in Thüringen Duitsland

Comments
  1. L.Boersma says:

    Voor hoeveel is dat huisje te huur in de zomer?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s