Illegale goudmijnen groot probleem in de derde wereldlanden

Posted: September 9, 2014 by BubbleEconomie in China, Goud, Grondstoffen, Handel, Oorlog
Tags: , , ,

Elegant Estate real estate wordpress theme advertisement

Elegant Estate wordpress makelaar new banner 3Elegant Estate goud - template - site - bubbel economie blog WordPress

 

Chinese mijners in Ghana 

In Ghana hebben sinds enkele jaren de Chinezen stevig voet aan grond gezet. Met name in de mijnbouwindustrie zijn veel Chinese ondernemers en bedrijven actief. Net als in landen als Suriname, Zuid-Afrika en Colombia speelt vervuiling en illegale mijnbouw een bepalende rol. De bevolking heeft tijdelijk werk tegen geringe vergoeding door de vestiging van mijnbouwbedrijven. Is de goudbuit eenmaal binnen vertrekken de bedrijven even snel als ze waren gekomen. De lokale bevolking blijft achter met een vervuild en afgegraven gebied en heeft geen schoon drinkwater meer. Natuurlijk levert het ook werkgelegenheid op in de vorm van handel, winkels enz. De gevolgen zijn echter door de lokale bevolking in Ghana niet terug te draaien.

Mercury en Cyanide zijn de grootste vervuilers in de goudindustrie. Het landschap wordt compleet afgegraven. Tonnen puin en zand levert slechts een klein beetje goud op. De werkwijze is vernietigend vanwege de geringe opbrengst in vergelijking met de veranderingen van het landschap.

Guerrilla goud in Colombia

Terroristenbeweging of vrijheidsbeweging de Farc is overgestapt van cocaïneproductie naar goudhandel. Met name door de ‘war on drugs’ van de Amerikanen werden de risico’s bij cocaïne productie te groot. De overstap naar het zeer universele goud was snel gemaakt voor de Farc. Geld verdienen doen ze door een vergoeding te vragen aan kleinere mijnbouwers. Een beetje de werkwijze van de maffia (beschermgeld). De regeringstroepen proberen al jarenlang controle te krijgen over de oerwouden in het ‘farc gebied’. Illegale mijnbouw blijft echter een groot probleem in Colombia (Zuid-Amerika)(evenals Afrika). De oplossing van het goudprobleem is er niet direct aangezien de Westerse bedrijven meer macht en geld hebben en toch voor winstmaximalisatie kiezen.

Leave a comment