De Duitse Solar bubbel – zonne-energie blijkt bodemloze put

Posted: March 28, 2012 by BubbleEconomie in Aandelen, Bubble economie, Kredietcrisis, Politiek
Tags: , , , , , , , ,

Het beeld van Duitsland als het mekka voor duurzame energie is in sneltreinvaart aan het afbrokkelen. Het begin van de solar crisis was het faillissement van het beursgenoteerde bedrijf Solar Millenium in januari 2012. Korte tijd daarop bleken andere grote spelers in de Duitse solar markt het ook moeilijk te hebben zoals Solon en Solar Hybrid. Ongeveer een week geleden maakte Solar Hybrid bekend insolvent te zijn en schuldeisers niet terug te kunnen betalen in de toekomst.

Solar energy - geograph.org.uk

Chinese zonnepanelenfabrikanten krijgen de zwarte piet toegespeeld omdat zei goedkope (gesubsidieerde) zonnepanelen op de markt brengen. Ongeveer een kwart van de Chinese zonnepanelen productie wordt namelijk geëxporteerd naar Duitsland. Enkele van deze Chinese zonnepanelenfabrikanten zijn Suntech en Trina.

De solar sector is en blijft sterk afhankelijk van subsidies gegeven door de overheid. Nu de Duitse regering plannen heeft de subsidie verder op te schorten (met ingang van maart 2012!) krijgt de solar branche weer een nieuwe klap te verduren. De aan E.on geallieerde Klaus-Dieter Maubach stelt dat er over 5 jaar geen enkel solar bedrijf meer actief is in Duitsland.

Hoe anders was de situatie enkele jaren geleden met hoge koersstijgingen voor bedrijven actief in de zonne-energie. Voorafgaand aan deze crisis is er een ware bubbel gecreëerd door de Duitse overheid, investeerders en de solar sector. In 2011 is voor een record aan nieuwe zonne-energie projecten gesubsidieerd door de Duitse overheid. Op 14 mei 2010 schrijft de NOS het artikel: Run op Duitse zonnepanelen. De vooruitzichten bleken niet zo zonnig te zijn dan toen werd gedacht.

De door de politiek gecreëerde solar sector heeft er voor gezorgd dat Duitsland ongeveer de totale Nederlandse energieproductie uit zonne-energie haalt. Naast Solar Millenium, Solon, en SolarHybrid zijn er nog andere grote spelers in de Duitse zonne-energie markt zoals SolarWorld, Q-cell,, SMA Solar en Renewable Energy Corp (REC).

Een ander land waar in het verleden een solar bubbel heeft plaatsgevonden is Spanje. In 2007 was het voor iedereen mogelijk om zelf opgewekte zonne-energie te verkopen aan het energienetwerk voor een goede prijs. Aangetrokken door de aantrekkelijke subsidies gingen vele Spanjaarden in de solar business. Later bleek dat er in veel gevallen onterecht subsidie is aangevraagd en dat er behoorlijk is gefraudeerd met door de overheid gesubsidieerde solar projecten. De gehele subsidieregeling is opgeschort waardoor ook investeerders met goede wil de dupe zijn geworden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s